Jdi na obsah Jdi na menu
 


PREVIEW: AFC AJAX - REAL MADRID

8. 12. 2011

 

ajaxamsterdam-realma_438957.jpg

PREVIEW: AFC AJAX - REAL MADRID

 
Real Madrid kráčí základní skupinou jako z říše snů a není pochyb o tom, že nemá žádnou konkurenci. Nyní se sice hovoří o tom, že mu už o nic nejde a může na půdě Ajaxu klopýtnout, avšak v to věří skutečně málokdo. A za tímto tvrzením stojí opravdu pádný argument. Pět zápasů - patnáct bodů a skóre 16:2 hovoří za vše. Nizozemský Ajax má našlápnuto také ke slušnému úspěchu, i případná porážka ho zřejmě pošle do další fáze. 

Ajax totiž dvakrát bezbrankově remizoval s Lyonem a o postupujícím do dalších bojů by rozhodlo v případě rovnosti bodů skóre. A to mají svěřenci kouče Franka de Boera výrazně lepší. Právě díky minulému nerozhodnému výsledku 0:0 na francouzské půdě se velmi přiblížili nejlepší šestnáctce a bylo by hříchem o tuto možnost přijít. Ajax by musel prohrát výrazným rozdílem a naopak Lyon výrazným rozdílem vyhrát v Záhřebu. 

Ve vítězství francouzského celku se sice věří, ovšem výhra 4:0 nebo 5:0 není příliš reálná. A aby Ajax v zaplněné Amsterdam aréně prohrál o tři branky, s tím se opravdu kalkulovat též nedá. Ajaxu se méně daří v domácí Eredivisii, i když v posledních dvou zápasech se konečně zvedl a dokázal jasně vyhrát. I tak se ale v tabulce nachází na čtvrtém místě se sedmibodovou ztrátou, k tomu má vedoucí Alkmaar duel k dobru s předposledním Excelsiorem. 

Real naopak vládně španělské lize a po čtrnácti odehraných duelech má na kontě sedmatřicet bodů, takže pouze jednou prohrál a jednou remizoval. V tuto chvíli si vytvořil před druhou Barcelonou náskok tří bodů a má navíc utkání k dobru, třetí Valencie je vzdálena už na sedm korálků. Kouč José Mourinho ve středečním zápase trochu obmění sestavu, na hřiště se totiž vracejí Antonio Adan, Raul Albiol i Hamit Altintop. 

Jenže kvůli svalovým problémům nehraje od 19.11. obránce Alvaro Arbeloa, který se zranil v utkání s Valencií. Zpátky po zranění je Brazilec Kaká, který se vrátil do sestavy v zápase se Sportingem Gijón a nyní by měl nastoupit v základní sestavě i proti Ajaxu. Kouč domácích Frank de Boer nemůže využít služeb zraněných obránců Nicolaie Boilesena a Bruna Silvy, zranění na trávník nepustí ani záložníka Siema de Jonga a útočníka Kolbeinna Sigthorssona. 

Kvůli problémům se zády možná nebude hrát křídlo Derk Boerrigter, avšak na pravý kraj obrany by se měl po vleklých problémech konečně vrátit Gregory van der Wiel. V útočné fázi by Ajaxu mohla pomoci letní akvizice Dmitrij Bulykin. "Jsem přesvědčen, že alespoň bod proti Realu uhrajeme, a proto nepotřebujeme pomoc Dinama Záhřeb. Real Madrid je sice velmi silný i když nehraje v optimální sestavě, my jsme ale připraveni," věří si Boer. 

Domácí trenér dobře ví, o čem mluví. Mourinho totiž nechal doma několik hvězd, ale slovo neúspěch se v jeho slovníku nenachází. Real sice bude možná hrát trochu opatrněji, jenže i náhradník španělského velkoklubu může pohodlně potrápit nizozemského mistra loňského roku.
Poslední vzájemný zápas:Real Madrid-Ajax Amsterdam 3:0    
Tip:2:2
 
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Vermeer - Van der Wiel, Alderweild, Vertonghen, Anita - Enoh, Eriksen, Janssen - Sulejmani, Lodeiro, Ebecilio
 
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Adan - Arbeloa, Albiol, Varane, Coentrao - Xabi Alonso, Sahin - Altintop, Kaka, Callejon - Benzema

 

Liga mistrů - tabulky

  Tým Zápasy Výhry Remízy Porážky Skóre Body
1. Real Madrid (ESP) 5 5 0 0 16:2 15
2. AFC Ajax (NED) 5 2 2 1 6:3 8
3. Olympique Lyon (FRA) 5 1 2 2 2:6 5
4. Dinamo Záhřeb (CRO) 5 0 0 5 2:15 0

Zdroj:eurofotbal.cz